آيا ممکن است خدا دعايي که به صلاح ما نيست را مستجاب کند؟
سوال:
آيا ممکن است خدا دعايي که به صلاح ما نيست را مستجاب کند؟
پاسخ:
رحمت و لطف و مهرباني خدا اقتضا مي کند که اگر بنده خواسته اي داشته باشد که مفسده اي براي آن بنده دارد آن دعا را اجابت نکند مگر اين که بر اثر اسرار و پا فشاري اگر خدا ان را اجابت نکند مفسده بزرگ تري مثل مايوس شدن از خدا، شرک ، کفر و يا سست شدن ايمان براي آن فرد پيش بيايد که اين مفسده دوم از آن مفسده آن کار خواسته شده بيشتر است براي همين خدا دعاي او را بر آورده مي کند تا از مفسده بزرگتري جلو گيري کند ولو اين که آن مورد خواسته هم داراي مفسده است.
به عنوان مثال فردي دعا مي کند که خدا وسائل ازدواج او را با فلان زن فراهم سازد خدا که با علم خود مي داند که اين مورد ازدواج به صلاح او نيست و مفسده هايي را به دنبال دارد مثلا اين ها کارشان به طلاق مي انجامد ولي از طرفي اين فرد آنقدر شيفته اين زن است که خواسته خود را مهمترين امر زندگي خود مي داند و اگر اين خواسته را نگيرد از دين خارج مي شود و يا به خدا بد بين مي شود خدا ازدواج با آن زن را براي او (با وجود آن مفسده) فراهم مي سازد تا جلو بي دين شدن اين فرد را بگيرد.
امام باقر عليهالسلام ميفرمايد: «واللّه لا يُلِحُّ عبدٌ مُؤمِن علَى اللّه عز و جل في حاجتِهِ إلاّ قضاها لَهُ». بـه خـدا سوگند هيچ بـنده مؤمنى در حاجت خود به درگاه خداوند عز و جل اصرار نورزد، مگر آن که حاجتش را بر آورد. الکافي: 2/ 475/ 3
بنا بر اين ما بايد اصرار بر دعا داشته باشيم اما اصرار بر استجابت نداشته باشيم چراکه نفس اين دعا به نفع ماست و آيا مورد اين دعا به نفع ما باشد يا نه را ما نمي دانيم و بايد آن را به خدا واگذار کنيم:
«عَسى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئاً وَ هُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَ عَسى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئاً وَ هُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَ اللَّهُ يَعْلَمُ وَ أَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ»(بقره/216)
پس در وهله اول خدا کاري که به مصلحت بنده نباشد را اجابت نمي کند مگر اين که امري مهمتر از آن مصلحت اول پيش بيايد و خدا به خاطر آن امر دوم آن دعا را بر آورده کند . البته مي توان گفت اين کار دوم را اگر درست بنگريم خود مصلحتي اولي از مصلحت اول است که باز قاعده را منتفي نمي کند با اين تعبير مي توان گفت که خدا هيچ گاه بر خلاف مصلحت ما دعايي را مستجاب نمي کند.
? مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی