طول_عمر_امام_مهدی_علیه_السلام
#پرسش
یکی از سوالات جدی در مورد امام زمان مساله طول عمر حضرت مهدی است که تا الان حدود ۱۲۰۰ سال می باشد لطفا در این مورد پاسخ داده و روشنگری کنید
پاسخ
طبق روايات، حضرت مهدى عليه السّلام كه در آخر الزمان ظهور كرده و جهان را پر از عدل وداد خواهد نمود فرزند امام عسكرى عليه السّلام است كه در نيمه شعبان سال 255 ق زاده شده است. معناى روشن اين سخن، آن است كه آن ذخيره الهى، داراى عمر طولانى است. تاكنون، افزون هزار و اندی سال از عمر مبارك آن حضرت گذشته است.
امام حسن مجتبى عليه السّلام ضمن بيانى مفصل درباره آن حضرت فرمود:
« نهمين از فرزندان برادرم، فرزند بانوى كنيزان است. خداوند در دوران غيبت، عمر او را طولانى خواهد كرد؛ آنگاه به قدرت خويش وى را در سيماى جوانى كمتر از چهل سال برخواهد انگيخت، تا دانسته شود خداوند بر هرچيز توانا است. »
کمال الدین ج 1 ص 315
نخستين دانشمندى كه به طرح مسأله طول عمر امام زمان عجّل اللّه تعالى فرجه الشريف پرداخت، ابو جعفر محمد بن على بن بابويه قمى، معروف به شيخ صدوق است. وى در كتاب كمال الدين و تمام النعمة به تفصيل درباره طول عمر بحث كرده و به پرسشهاى مخالفان طول عمر امام مهدى عجّل اللّه تعالى فرجه الشريف پاسخ داده است. وى، فصل جامعى از كتاب ياد شده را به زندگى «معمّرين» (- صاحبان عمر طولانى) اختصاص داده است و دهها نفر از اشخاص را كه عمرى بيش از 120 سال داشته اند- نام مى برد و شرح حال و زندگى هريك از آنان را به صورت مختصر ذكر مى كند.
همینطور علامه مجلسی در بحار الانوار از افراد فراوانی که دارای عمر دور و دراز و طولانی بودند نام می برد و شرح حال آنها را ذکر می کند .
بحار الانوار ج 51 ص 225 باب 14
شمارى از افرادى كه در قرآن، داراى عمرى طولانى و غيرطبيعى شمرده شده اند، عبارتند از ؛
1⃣حضرت نوح عليه السّلام :
قرآن، درباره نوح عليه السّلام مى گويد:
«و به راستى، نوح را به سوى قومش فرستاديم، پس ميان آنان 950 سال درنگ كرد.» ( عنکبوت 14)
اين بيان الهى، روشن نكرده است كه اين مدت، بر دوره عمر رسالت
نوح عليه السّلام دلالت دارد يا عمر آن حضرت؛ ازاينرو در پاره اى روايات اسلامى آمده است كه مراد از عمر، دوره رسالت نوح عليه السّلام است؛ ولى مدت زندگى او 2500 سال بوده است.
بحار الانوار ج 11 ص 285
از امام سجاد عليه السّلام نقل شده است كه فرمود:
« در قائم سنّتى از نوح است و آن طول عمر است. »
کمال الدین ج 1 ص 322
2⃣ عيسى بن مريم عليهما السّلام ؛
قرآن، درباره حضرت عيسى عليه السّلام مى فرمايد:
« و گفته ايشان كه: «ما، مسيح عيسى بن مريم، پيامبر خدا را كشتيم» و حال آنكه آنان او را نكشتند و مصلوبش نكردند؛ لكن امر، بر آنان مشتبه شد و كسانى كه درباره او اختلاف كردند، قطعا در مورد آن، دچار شك شده اند و هيچ علمى بدان ندارند، جز آنكه از گمان پيروى مى کنند. و به طور يقين او را نكشتند ، بلكه خدا او را به سوى خود بالا برد و خدا توانا و حكيم است ، و از اهل كتاب، كسى نيست، مگر آنكه پيش از مرگ خود، حتما به او ايمان مى آورد، و روز قيامت [عيسى نيز] بر آنان شاهد خواهد بود.» ( نساء 157_159 )
طبق آیه شریفه حضرت عيسى عليه السّلام زنده است و بر اساس روایات در آخر الزمان نازل شده، در نماز به امام مهدى عجّل اللّه تعالى فرجه الشريف اقتدا خواهد كرد. حال اگر تاريخ ميلادى، از صحت و دقت كافى برخوردار باشد، عمر عيسى عليه السّلام، اكنون افزون بر دو هزار سال است و بر اين اساس، عمر 1170 ساله براى حضرت مهدى عجّل اللّه تعالى فرجه الشريف امر بعيدى نخواهد بود.
3⃣حضرت خضر عليه السّلام ؛
يكى از كسانى كه عمر طولانى دارد، حضرت خضر است. در قرآن از وى به صراحت ياد نشده است؛ اما داستان ملاقات و همراهى موساى كليم با اين بنده دانا و باتجربه خداوند سبحانه و تعالى، در سوره كهف آمده است. ( کهف 65 ) اعتقاد به زنده بودن خضر عليه السّلام، اختصاصى به شيعه نداشته، بلكه ميان اهل سنّت نيز عقيده اى پذيرفته شده است.
المستطرف ج 2 ص 33
4⃣ اصحاب كهف ؛
قرآن درباره آنان مى گويد:
«و سيصد سال، در غارشان درنگ كرده و نه سال افزودند. » ( کهف 25)
قرآن در اين آيه، به زنده بودن اصحاب كهف به مدّت بيش از سه قرن- آن هم در خواب و بدون آب و غذا- تصريح مى كند. به راستى كدام يك شگفت انگيزتر است؛ كسى كه سيصد سال بدون آب و غذا زنده مانده يا كسى كه صدها سال باقى مانده است؛ اما غذا مى خورد، آب مى آشامد، راه مى رود، مى خوابد و بيدار مى شود؟
5⃣یونس نبی علیه السلام ؛
نيز در رابطه با حضرت يونس مى گويد: «فَلَوْ لا أَنَّهُ كانَ مِنَ الْمُسَبِّحِينَ* لَلَبِثَ فِي بَطْنِهِ إِلى يَوْمِ يُبْعَثُونَ» « اگر يونس در شكم ماهى تسبيح ما را نمى کرد هر آينه در همان شك
م ماهى تا قيامت باقى مى ماند » ( صافات 44)
وقتی یونس نبی در شکم ماهی و در شرایط بد تنفسی می تواند تا روز قیامت زنده بماند ، بی شک زنده بودن امام مهدی علیه السلام در جو و شرایط طبیعی غیر عادی نخواهد بود .
6⃣در رابطه با ابليس بعد از تمرد او از سجده نمودن بر آدم و رانده شدن از درگاه ايزد متعال از پروردگار تقاضاى عمر طولانى آن هم تا قيامت نمود با اينكه عمر آنها قطعاً اين مقدار تداوم نداشته و الَّا از خداوند درخواست نمى كرد و خداوند متعال به او مهلت داد و فرمود: «إِنَّكَ مِنَ الْمُنْظَرِينَ» تو از مهلت داده شده گانى منتهى تا وقت معلوم و معيّنى. » ( اعراف 15)
اگر بنا شود قرآن درباره يك عنصر خبيث و اغواگر، طول عمر چند هزار سال را تأييد كند و از آن به عنوان يك واقعه اى كه محقّق شده خبر دهد، چطور درباره انسانى مانند ولىّ خدا و بنده شايسته إلهى غير ممكن است؟
از نگاه روايات ؛
يكى از كسانى كه در سنّت پيامبر به ويژه در منابع اهل سنّت به طول عمر او اشاره شده، دجّال است. اهل سنّت، بر اساس همين روايات، عقيده دارند دجّال در عصر پيامبر متولد شده و به زندگى خود ادامه مى دهد، تا در آخر الزمان خروج كند.
مسند احمد ج 4 ص 444_ صحیح بخاری ج 9 ص 133
حال اگر اين احاديث درست باشد چنان كه اهل سنّت بر اين باورند در اين صورت، شايسته نيست كه آنان در حيات و عمر طولانى امام مهدى عجّل اللّه تعالى فرجه الشريف، ترديد كنند.
از طرفى حال كه دشمن خدا، به مصالحى مى تواند بيش از هزار سال زنده بماند، چرا بنده و خليفه و ولى خدا نتواند عمر طولانى داشته باشد؟
همین طور نقل می کنند شیث نبی 912 سال و حضرت آدم 930 سال و ادریس نبی 862 سال و سلیمان نبی 712 سال و سام پسر نوح 600 سال عمر کردند .
کامل ابن اثیر ج 1 ص 19_ 21_54 و …
از نگاه علمی ؛
برناردشو مى گويد: «از اصول علمى ثابت نزد تمام علماى بيولوژى آن است كه عمر انسان ممكن نيست كه براى او حدّ ثابتى باشد، طول عمر مسأله اى است كه حدّ نمى پذيرد». ( عمر المهدی بین العلم و الادیان ص 6)
وايزمن دانشمند معروف آلمانى مى گويد: «هيچ تلازمى بين مرگ و قوانين طبيعى نيست؛ زيرا ما در عالم طبيعت، عمرى مى بينيم كه بين يك لحظه تا خلود على الدوام پايين و بالا مى رود …». ( همان )
فلوكر فيزيكدان معروف مى گويد: «حدّ طبيعى عمر انسان 600 سال است». ( مجله دانشمند، سال 6، شماره 1، ص 43 )
روجرپيكن دانشمند انگليسى آن را به 1000 سال رسانده است. ( همان )
دكتر كيلور دهاوز آمريكايى مى گويد: «علم طبّ مىتواند قيدها و حدودى را كه مانع از طول عمر انسان است با كمك دانش تغذيه از بين ببرد. ما امروز اميدواريم كه برخلاف عمر پدران و اجدادمان به چنين طول عمرى دست يابيم». ( راهی به سوی حیات نو ص 14)
پروفسور اتينگر مى گويد: «نسل جديد همانگونه كه به سفرهاى فضايى ايمان آورد، در آيندهاى نه چندان دور ايمان خواهد آورد كه خلود انسان در حيات دنيوى امر بعيدى نيست؛ زيرا با پيشرفت تكنولوژى كه امروز مشاهده مىكنيم مى توان عمر انسان را در قرن آينده به هزاران سال رساند». ( مجله دانشمند سال ششم شماره 6)
ديمند وبرل از اساتيد دانشگاه جونس هبكنس مى گويد: «تمام اجزاى اصلى انسان بدون استثنا با امتحان به اثبات رسيده كه قابل خلود است، و يا حدّ اقلّ قابل عمرى طولانىتر از اين مقدار است …» ( مجله المقتطف جزء سوم از سال 59)