نگاهی مختصر به زندگی 🔸 حضرت عبدالعظیم حسنی (ره) 🔹 محدث عالی مقام و فقیه اهلبیت علیهم السلام
بیست و ششمین هفته ختم قرآن کریم با گرامیداشت یاد محدث عالیمقام و فقیه اهلبیت، حضرت عبدالعظیم حسنی برگزار گردید.
عبدالعظيم عليه السّلام فرزند عبدالله بن علي، از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی عليه السّلام است و نسبش با چهار واسطه به آن حضرت می رسد.
پدرش عبدالله نام داشت و مادرش فاطمه دختر عقبه بن قيس.
ولادت با سعادت حضرت عبدالعظيم عليه السّلام در سال ۱۷۳ هجری قمری در شهر مقدّس مدينه واقع شده است و مدّت ۷۹ سال عمر با بركت او با دوران امامت چهار امام معصوم يعنی امام موسي كاظم عليه السّلام ، امام رضا عليه السّلام، امام محمّدتقی عليه السّلام و امام عليّ النّقی عليه السّلام مقارن بوده ، محضر مبارك امام رضا عليه السّلام ، امام محمّد تقی عليه السّلام و امام هادی عليه السّلام را درك كرده و احاديث فراواني از آنان روايت كرده است .ستايشهايی كه ائمه معصومين عليهم السّلام از وي به عمل آورده اند، نشان دهنده شخصيّت علمي و مورد اعتماد اوست؛ حضرت امام هادی عليه السّلام گاهی اشخاصي را سؤال و مشكلی داشتند، راهنمايی می فرمودند كه از حضرت عبدالعظيم الحسنی عليه السّلام بپرسند و او را از دوستان حقيقی خويش می شمردند و معرّفی می فرمودند.
📝 در آثار علماي شيعه نيز، تعريفها و ستايشهای عظيمی درباره او به چشم مي خورد، آنان از او به عنوان عابد، زاهد، پرهيزكار، ثقه، دارای اعتقاد نيك و صفای باطن و به عنوان محدّثی عاليمقام و بزرگ ياد كرده اند؛ در روايات متعدّدی نيز براي زيارت حضرت عبدالعظيم عليه السّلام ، ثوابی همچون ثواب زيارت حضرت سيّد الشهدا، امام حسين عليه السّلام بيان شده است.
🔸 حضرت عبدالعظيم عليه السّلام ميان شيعيان شهرری بسيار ارجمند بود و پاسخگويی به مسايل شرعی و حلّ مشكلات مذهبی آنان را برعهده داشت؛ اين تأكيد ، هم گويای مقام برجسته حضرت عبدالعظيم عليه السّلام است و هم مي رساند كه وی از طرف حضرت امام هادی عليه السّلام در آن منطقه ، وكالت و نمايندگي داشته است؛ مردم سخن او را سخن امام عليه السّلام می دانستند و در مسايل دينی و دنيوی ، وجود او محور تجمّع شيعيان و تمركز هواداران اهل بيت عليهم السّلام بود.
📚 از ایشان کتابهایی در دست است؛ مانند کتاب «خُطَب امیرالمؤمنین»و کتاب «یوم و لیله»که ظاهرا اعمالی است که بر حسب اخبار ائمه اطهار(ع) با اذکار خاصه روایت شده است و هر مکلفی میتواند در تمام روز و شب از مستحبات و واجبات به جا آورد.همچنین کتابی با عنوان «روایات عبدالعظیم حسنی» نیز شهرت دارد.
📖 عدهای از بزرگان شیعه احادیثی را از عبدالعظیم حسنی روایت کردهاند و شیخ صدوق، مجموعه روایات وی را با عنوان «جامع اخبار عبدالعظیم» گردآوری کرده است. شمار احادیثی که ایشان بیواسطه از حضرات معصومین علیهم السلام نقل میکند، دو روایت از حضرت امام رضا(ع)، ۲۶
روایت از حضرت امام جواد(ع) و ۹ روایت از حضرت امام هادی(ع) است و روایات باواسطه ایشان هم به ۶۵ حدیث میرسد.