۳۰ روز ،۳۰جلسه احکام شرعی(۱)
جلسه ۱: روزه
۱. هنگامى كه روزه مى گيرم، بدنم به شدت سست مى شود و نمى توانم كارهايى مثل درس خواندن را انجام دهم، وظيفه من چيست؟
ج. اين گونه ضعف و سستىها تقريباً لازمه روزه است و براى نوع افراد پيش مى آيد ونمى توان به خاطر آن، روزه را خورد. مى توانيد سحر از غذاى مقوى استفاده كنيد و ساعات خواب شب را كمى بيش تر نماييد تا در روز دچار مشكل نشويد.
۲. دخترانى كه تازه به سن بلوغ مى رسند، و قدرت گرفتن همه روزهها را ندارند، چه وظيفه اى دارند؟
ج. هر مقدار از روزهها را كه مى توانند، در ماه رمضان بگيرند و قضاى بقيه آن را در طول سال به تدريج بجا آورند. و اگر نمى توانند روزه بگيرند، فعلا پرداخت كفاره (يك مُدّ طعام تقريباً ۷۵۰ گرم طعام براى هر روز) كافى است و در سال هاى بعد قضاى آن را هم بگيرند.
۳. قضاى روزه هاى رمضان سال گذشته را تا رمضان امسال به تأخير انداخته ام، كفاره آن چقدر است؟
ج. براى هر روز، يك مُد طعام. تقريباً ۷۵۰ گرم گندم، آرد، جو و…. به فقير غير سيّد بپردازيد وقضاى آن را هم بعداً بجا آوريد.
ب
۴. آيا در ماه مباركرمضان، مى شود سرم يا آمپول، تزريق كرد؟ اگر تقويتى باشد چطور؟
ج. احتياط مستحب آن است كه روزه دار از استعمال آمپول و سرم خوددارى كند و فرقى بين آمپولها نيست و اگر لازم شد و تزريق كرد روزه او باطل نمى شود.
۵. كسانى كه مى خواهند روايتى از پيامبر صلى الله عليه و آله يا يكى از ائمه عليهم السلام نقل كنند ولى نمى دانند كه سند آن درست است يا نه، چه وظيفه اى دارند؟
ج. اگر بخواهند خبرى را كه نمى دانند راست است يا دروغ نقل كنند بنابراحتياط واجب بايد از كسى كه آن خبر را گفته، يا از كتابى كه آن خبر در آن نوشته شده نقل نمايند.
۶. اگر شخص به قصد بيرون آمدن منى استمناء كند ولى منى خارج نشود، آيا روزه اش باطل مى شود؟
ج. شخص مذكور بايد آن روز را امساك كند و قضاء هم بگيرد ولى كفاره ندارد.
۷. چنانچه از قول عده اى از متخصصين و منجمين علم اطمينان پيدا كنيم كه ماه ديده شده است، آيا مى شود گفت فرداى آن روز اول ماه شوال و عيد فطر است يا بايد حتماً مرجع تقليد خودمان اعلام كند؟
ج. اگر ع- ده اى ك- ه از گ- ف- ته آنان يقين يا اطمينان پيدا مى شود، بگويند ماه را ديده ايم اول ماه ثابت مى شود.
۸. چنانچه شخص روزه دار در ظهر ماه رمضان بخوابد و در خواب محتلم شود، آيا بايد فوراً غسل كند يا نه؟
ج. اگر روزه دار در روز محتلم شود، واجب نيست فوراً غسل كند.
۹. مادر بنده سال پيش به بيمارى سختى دچار شد و نتوانست روزه هايش را بگيرد. بيمارى او تا امسال ادامه دارد و امسال هم نمى تواند
روزه بگيرد. حكم روزه هاى او چيست؟ لطفاً جواب را روشن بفرماييد تا وظيفه شرعى خود را بدانيم؟
ج. اگر مادر شما به واسطه بيمارى روزه خود را نگرفته و بيمارى اش تا رمضان سال بعد طول بكشد، ق- ضاى روزه هايى را كه نگرفته بر او واجب نيست و بايد براى هر روز يك مد كه تقريباً ده سير است ط- ع-ام ي- ع- نى: گندم يا جو و مانند اينها- به فقير بدهد.
۱۰. زكات فطره براى كودك شيرخوار واجب است يا خير؟
ج. بلى، به طفل شيرخوار نيز زكات فطره تعلّق مى گيرد.
۱۱. فطريه پسر يا دخترى كه در شهرى دور از خود هستند و درس مى خوانند ولى با پول پدر زندگى مى كنند، بر عهده پدرشان است يا خودشان؟
ج. در فرض سؤال فطرة آنها بر عهده پدر است.
۱۲. پرداخت زكات فطره به كميته امداد، سازمان بهزيستى و بعض مؤسسات خيريه چه صورتى دارد؟
ج. بنظر اينجانب زكات فطره بنابراحتياط واجب بايد به فقراى شيعه اثنى عشرى برسد و مكلّف بايد آنچه را تحت عنوان زكات فطره به اينگونه سازمانها و مؤسسات مى دهد يقين كند كه بدون كم و زياد در مورد مصرف، (فقير شيعه اثنى عشرى) صرف شده و الا ذمّه اش برئ نمى شود پس براى هر كس اين يقين حاصل شود، اشكال ندارد مثلًا كسى كه زكات فطره مى دهد و سيّد نيست بايد يقين كند كه به مصرف فقير غير سيّد رسيده است و به سيد و به مدرسه و مسجد و حسينيه نداده اند.
منبع: لطف الله صافی گلپایگانی ،مشخصات نشر: قم: مرکز تنظیم و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی صافی، ۱۳۸۹،ص۲۳